keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Riippuvuusssairaudet

Riippuvuussairaudet (tai oikeammin sanottuna oireet) ovat erityisesti kristillisissä piireissä äärimmäisen halveksittuja. Ihminen, joka ei hallitse itseään, ei voi olla Oikeassa Uskossa. Tällainen opetus on menestysteologian serkku. Jos jokin ei irtoa sinusta nimessä ja veressä, olet rukoillut väärin tai huonosti tai Uskosi ei ole laadultaan oikeanlaista. Psykologien selitykset riippuvuuksien syistä tai hyväksi havaitut hoitometodit ovat suoraan saatanasta.

Riippuvuudet ovat rakkaudenkaipuuta. Poikkeuksetta riippuvuuksista kärsivä on kohdannut sieluaan rusentavaa rakkaudettomuuttaan jossakin elämänsä herkässä vaiheessa. Usein tämä on tapahtunut lapsuudessa.

Vammautunut ja tukahdutettu tunne-elämä hallinnoi tiedostamattomasta käsin ihmistä sellaisella voimalla, että ihminen alkaa pelätä ja hävetä itseään. Hän kokee olevansa suorastaan kelvoton Jumalan armon alle.

Juuri heikkoja ja sairaita Jeesus tuli armahtamaan ja parantamaan. Paranemiseen voi mennä vuosia - jopa loppuelämä. On tuskallista kuulla sairaana julistusta, että et voi päästä taivaaseen sairautesi vuoksi. Olet itse valinnut sairautesi jne...

Armahtaminen auttaa näkemään oman osuuden sairauden jatkumisessa. Esimerkiksi anteeksiantamattomuus (katkeruus ja kauna) pitävät usein kierteissä kiinni. Anteeksianto syyllistä ja itseä kohtaan ovat avainasemassa. Siihen ei kukaan lapsena särjetty kykene yksin. On suorastaan ihmisarvon pilkkaa vaatia anteeksiantoa ihmiseltä, joka ei ole siihen vielä valmis.

Vihan koteloiminen katkeruudeksi itsehäpen kanssa on suorastaan kuningashappo, joka sulattaa kaiken elollisen sielusta. Julistus vihan saatanallisuudesta vain auttaa paketoimaan tätä normaalia tunnetta vielä enemmän. Vihan tunnustaminen, tunnistaminen ja siitä oikealla tavalla vapautuminen on valtava paranemista eteenpäin vievä askel. Tähänkään ihminen ei kykene itse omassa voimassaan. Eikä tätä voi vaatia ennen kuin ihminen on valmis siihen.


Missä on armo?

Katkenneella jalalla ei kerta kaikkiaan juosta, eikä murtumaa voi ottaa pois.

Armon uskominen omalle kohdalle on valtavan vaikeaa, jos on koko lapsuuden elänyt perheessä missä rakkaudella on aina ollut hinta.

Ei kommentteja: